Orthopedie

Een praktijkvoorbeeld orthopedie

Heel vaak komen er mensen de praktijk binnen met het verhaal van hun hond: “we zagen hem achter een konijn aanhollen in volle vaart, maar onze Max is op drie poten teruggekomen”.

Bij ons gaat er dan een lichtje branden die onze aandacht vestigt op de knie en de kruisbanden. De hond neemt geen steun en het kniegewricht is sterk gezwollen. Om de diagnose met zekerheid vast te stellen worden er radiografische opnamen gemaakt, al dan niet onder sedatie.

Als er op foto een verplaatsing is waar te nemen tussen het boven –en onderbeen zijn we zeker van ons vermoeden : de gekruiste banden zijn gescheurd. Bij honden die zwaarder wegen dan 10 kg dringt een operatie zich wel op. Bij lichte honden kan men in sommige gevallen een afwachtende houding aannemen zolang de menisci niet aangetast zijn, indien wel dringt zich hier eveneens een heelkundig ingrijpen op.

15 jaar geleden waren dergelijke operaties bij honden zeer zelden, niet omdat ze niet voorkwamen, maar enkel omdat de mogelijkheden en de mentaliteiten toen helemaal anders waren.

Vandaag de dag kan men de orthopedie bij de mens quasi doortrekken naar de diergeneeskunde. Platen, schroeven, pinnen, kunstligamenten en prothesen zijn op heden geen rariteiten meer. Wekelijks komen dergelijke patiënten bij ons over de vloer voor dergelijke heelkundige ingrepen.

Gescheurde kruisbanden, losse knieën, een ontwrichte heup of schouder of een gebroken lidmaat en ga zo maar verder, voor elk geval weten we wel een gepaste behandeling.

Knieprothese