VetPlan® Urineonderzoek

Jaarlijks urineonderzoek bij honden en katten

In het VetPlan Plus voor uw hond of kat is een jaarlijks urineonderzoek opgenomen, dat bestaat uit controle op eiwitten, suikers en bloedcellen, alsmede microscopische controle op urinekristallen.

Een urineonderzoek kan helpen bij het diagnosticeren van verschillende aandoeningen die uw huisdier kan ontwikkelen. De aandoening kan variëren van een “simpele” blaasontsteking tot nierproblemen of hormonale ziekten als Diabetes (suikerziekte).

Het urineonderzoek bestaat uit het meten van een aantal verschillende parameters in een urinemonster. Er wordt gekeken naar de kleur, geur, het soortelijk gewicht, de zuurtegraad, aanwezigheid van bloed of bloedcellen, aanwezigheid van eiwit of suiker en de aanwezigheid van ontstekingscellen.

Hiernaast wordt er ook wat urine afgedraaid en onder de microscoop bekeken. Rode bloedcellen, ontstekingscellen, bacteriën en urinekristallen kunnen met de microscoop in de urine worden aangetroffen.

Om het urineonderzoek uit te voeren, brengt u urine die u thuis heeft opgevangen naar de praktijk, liefst zo snel mogelijk, maar niet ouder dan 4 uur. Lukt het niet om urine op te vangen, dan kan dit op de praktijk ook middels catheterisatie of (echogeleide) punctie afgenomen worden. Deze laatstgenoemde handelingen zijn niet bij het VetPlan Plus inbegrepen.