Animo Dierenartsencentrum Blog

Brochetten smullen is niet zonder gevaar !

O’Neill, een onstuimige Nova Scotia Duck Tolling Retriever van 5 jaar, springt 2 meter hoog voor eten en pikt hier en daar een lekkere brok, wanneer de baasjes hun rug keren.

Zondag had O’Neill zijn oog laten vallen op een heerlijke, sappige brochette, die op het aanrecht lag. Hij verorberde het vlees met het stokje in 1 keer voor de ogen van de eigenaar. O’Neill is geen klager en houdt zich moedig. Kiplekker voelt hij zich niet, maar er was weinig aan hem te zien. Tot hij dinsdagochtend plots vers bloed begon te braken.

De eigenaars twijfelden geen moment en maakten onmiddellijk een afspraak bij onze dierenartspraktijk. Gelukkig hadden ze het incident zien gebeuren en werd de diagnose snel gesteld. Op Röntgen-foto was de stok niet te bespeuren, maar dit is zeker niet ongewoon. De foto vertelde ons wel dat er waarschijnlijk nog geen perforatie was van de stok door het maagslijmvlies. Dit was goed nieuws voor O’Neill want een perforatie zou een buikvliesontsteking kunnen veroorzaken.

Diezelfde ochtend werd O’Neill geopereerd en werd de brochettestok uit de maag verwijderd. Tijdens de operatie zagen we dat de stok reeds doorschemerde, maar net niet door de maagwand had geprikt! De operatie was vlot verlopen en met wat maagbeschermers en lichtverteerbare voeding de eerste dagen zou hij er snel bovenop moeten zijn.

O’Neill was echter zo snel weer actief en enthousiast dat hij daags nadien al naar huis kon! Weliswaar met een strikt verbod op springen en brochettes eten. Dat wordt een uitdaging!