Animo Dierenartsencentrum Blog

Geboortedatum voorspellen met progesteronbepaling

De geboortedatum voorspellen door progesteronbepaling heeft bij honden verschillende voordelen. Bepaalde hondenrassen hebben vaak problemen tijdens de geboorte van de pups, evenals teven die een heel groot of klein nest verwachten. Ook is het handig om een idee te hebben wanneer uw teef zal bevallen. Op die manier is er toezicht en kan bij problemen op tijd diergeneeskundige hulp geboden worden. Er zijn hiervoor verschillende methoden, onder andere het meten van de progesteron en echografie.

Progesteron is een vrouwelijk hormoon dat door de eierstokken van de teef geproduceerd wordt. Dit hormoon begint tijdens de loopsheid, kort voor de eisprong, te stijgen. Deze stijging kan in het bloed gemeten worden. Tijdens de loopsheid wordt er meerdere malen bloed genomen om de concentratie van de progesteron te bepalen en zo het moment van de LH-piek en eisprong af te leiden. Eenmaal deze gekend zijn en de teef op het ideale moment gedekt is, kan de geboortedatum hiermee voorspeld worden. Het voorspellen van de geboortedatum door middel van progesteron gebeurt dus voor de teef drachtig is en kan niet meer tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Tijdens de dracht (zwangerschap) worden er andere methoden gebruikt, zoals de echografie. Hierbij worden de pups in beeld gebracht en verschillende metingen uitgevoerd om vervolgens, door middel van speciale formules, de geboortedatum te berekenen.

Onze praktijk heeft een in-huis labo waarmee de progesteronconcentratie snel bepaald kan worden, evenals een echotoestel waarmee de pups, tijdens de dracht, opgemeten kunnen worden!

Nestje pups