Animo Dierenartsencentrum Blog

Opgelet : grasaar

Opgelet : grasaar

Opgelet met grasaar !

Overvloedig speekselen na eten van gras.

Margot, een Weimaraner van bijna 4 jaar oud werd bij ons binnengebracht met de klachten van smekken en onophoudelijk en overvloedig speekselen. Enkele dagen eerder had ze gras gegeten en uitgebraakt, waarna ze ook even klachten van hoesten had vertoond alsof er iets vast zat. Verder at en dronk Margot  normaal en waren er geen andere klachten.

Margot  liet het niet toe om goed de mond te inspecteren dus besloten we om haar te verdoven en op zoek te gaan naar een oorzaak van het erge speekselen. Om andere oorzaken in slokdarm of maag uit te sluiten werden eerst nog radiografiefoto’s genomen. Hierop werden echter geen significante  afwijkingen gezien.

Wanneer Margot volledig sliep en we in de mond keken, merkten we als eerste enkele kleine verwondingen op ter hoogte van het gehemelte. Kleine wonden of zweren kunnen pijn en ongemak veroorzaken in de mond met speekselen als gevolg. Echter, bij het optillen van de tong werd onder de tong aan de linkerzijde een deel grasaar teruggevonden. Het grasaar zat vast in het slijmvlies en veroorzaakte een lokale ontstekingsreactie met de nodige pijn als gevolg. Grasaren zijn de zaden van gras, ze zijn scherp en hebben kleine weerhaakjes. Hierdoor kunnen ze vrij makkelijk blijven hangen en pijnlijke infecties veroorzaken.

Bij het verwijderen van het grasaar bleef een opening achter in het slijmvlies. Verder werd er ook nog een klein stukje grasaar  teruggevonden in een wondje bovenop de tong.

Na het verwijderen van de stukjes grasaar en met behandelen van de ontsteking in de mond, kwam Margot er weer helemaal bovenop!

Wanneer je hond of kat (!) gras heeft gegeten en erna klachten vertoont van erg speekselen, hoesten, continue kokhalzen, moeilijk slikken of minder eten, meld dit dan altijd aan je dierenarts zodat de mond goed geïnspecteerd wordt. Op die manier kan een probleem snel opgelost zijn!