Animo Dierenartsencentrum Blog

Progesteron bepaling bij de teef

Progesteronbepaling bij de teef

Sinds vele jaren begeleidt onze praktijk tal van fokkers op gebied van vruchtbaarheid bij de hond. In het verleden werd vanaf de 7 de dag in de loopsheid  bloed afgenomen en naar een extern labo gestuurd om de progesteronwaarde te bepalen. Deze waren betrouwbaar en een goed hulpmiddel om het juiste tijdstip van dekken te kunnen bepalen. Vanaf heden kunnen we in ons eigen gloednieuw labo ook deze progesteronwaarde bepalen. Dit met dezelfde betrouwbaarheid maar veel vlugger. Na een 30 tal minuten is de uitslag reeds bekend, daar waar men in het verleden pas tegen de avond de uitslag doorkreeg van het labo. Op die manier kan men nog veel nauwkeuriger het juiste tijdstip bepalen wanneer de teef dient gedekt of geïnsemineerd te worden.

Aangezien bij sommige rassen een natuurlijke geboorte een risicovolle onderneming kan zijn, is een exacte kennis van tijdstip de ovulatie is een must. In nood kan dan overgegaan worden naar  een geplande en dus veilige keizersnede.

Naast deze begeleiding rond de dek, kan u bij ons terecht voor de verdere opvolging van de dracht. Met behulp van een echo kan men de drachtigheid vaststellen rond de 25 dagen.  Wanneer de teef tijdens de dracht ziek zou zijn, of de dracht langer dan 63 dagen duurt,  kan met behulp van onze dopplerecho de hartslag en conditie van de pups opgevolgd worden en bijgevolg ingegrepen worden indien dit nodig zou zijn

Om het exacte aantal  pups te kennen kan er tijdens de laatste week een radiografie genomen worden.

Voor de begeleiding van het geboorteproces en in nood voor de keizersnede staat DAC ANIMO 24/7 tot uw dienst.  Een nestcontrole is aangewezen  om de gezondheid van de teef en de pups op te volgen. Zijn alle pups geboren ? is er voldoend melk ? zijn de pups in goede conditie ? zijn er aangeboren afwijkingen ? ….

Kortom, bij een nestje pups komt soms heel wat kijken, maar weet dat je hiermee niet alleen staat !