VetPlan® Anti-parasitaire behandelingen

Opgenomen anti-parasitaire behandelingen in ons VetPlan

  • 4x per jaar ontworming
  • het gehele jaar door producten tegen vlooien en teken

Parasieten zijn beestjes of organismen die leven op en van andere organismen (= de gastheer). Onze huisdieren kunnen gastheer zijn voor veel verschillende soorten parasieten. Grofweg kunnen de meest voorkomende parasieten onderverdeeld worden in “ectoparasieten” welke aan de buitenkant van het dier leven (bv vlooien, luizen en teken) en “endoparasieten” welke inwendig leven (bv wormen).

Als een huisdier besmet is met een parasiet, is dit niet meteen levensgevaarlijk, maar de dieren hebben er vaak wel last van. Daarbij kan zo’n besmetting op langere termijn wel gevaarlijk zijn voor het dier, maar ook voor de mens!

Een ectoparasiet is vaak snel door de eigenaar op te merken. Enerzijds doordat ze met het blote oog te zien zijn (vlooien en teken), anderszijds doordat het overduidelijke klachten kan geven (jeuk- en huidklachten). De endoparasieten worden maar zelden door de eigenaar opgemerkt. Soms kan een volwassen worm in de ontlasting te zien zijn, maar over het algemeen is een huisdier een lange periode besmet zonder dat de eigenaar dit doorheeft. Wél kan een huisdier (maagdarm) klachten gaan vertonen of afvallen in gewicht. Het moge duidelijk zijn dat als een huisdier te lang met een besmetting rondloopt, hij/zij hier erg ziek van kan worden en veel klachten kan ontwikkelen.

Ook vormt een besmet huisdier een risico voor de mens, aangezien veel van de parasieten, met name de endoparasieten, bij mensen ook klachten en ziektes kunnen veroorzaken. Dit gegeven, samen met het feit dat het niet altijd te zien is of een huisdier besmet is, maakt preventief behandelen tegen parasieten enorm belangrijk. Als u door middel van een juiste behandeling ervoor kunt zorgen dat eventueel aanwezige parasieten doodgaan en het dier zich niet opnieuw kan besmetten, loopt u het minste risico op een parasitaire infectie bij uw huisdier.

Er zijn veel verschillende soorten middelen die werkzaam zijn tegen parasieten, uw dierenarts weet welke voor uw dier het beste zullen werken. VetPlan helpt u om op de juiste momenten met de juiste middelen uw hond, kat of konijn te behandelen tegen een mogelijke besmetting met parasieten.