Medische beeldvorming

Op vlak van medische beeldvorming is ons dierenartsencentrum uitgerust met de nodige apparatuur om een echografie of radiografie uit te voeren. Maar wat is nu het verschil tussen die twee?

Radiografie

Dit is een techniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van röntgenstralen. Hiervoor is een beschermende loden schort verplicht wanneer opnamen gemaakt worden. Onze toestellen worden jaarlijks gecontroleerd door de overheid. Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel!

Onze praktijk was een van de eerste praktijken in de streek waar radiografische opnamen de normaalste zaak van de wereld waren. Wij hebben nog de tijd van de manuele ontwikkeling van de foto’s gekend. Vervolgens kwam er een automatische ontwikkelaar in de praktijk. Dit deed het aantal radiografische opnamen exponentieel stijgen, aangezien we van tal van buurtcollega’s patiënten doorgestuurd kregen. Zodoende vergrootte onze ervaring.

Radiografieën hebben hun nut reeds bewezen als hulpmiddel voor een diagnosestelling. Niet alleen zijn ze onmisbaar om de aard van de gebroken poot vast te stellen, maar zijn ze van onschatbare waarde om het inwendige van het dier te evalueren. De lever, de milt, de nieren, de maag, de darmen, de longen en het hart worden hiermee in kaart gebracht.

Momenteel hebben we reeds digitale radiografieën in onze praktijk.

Een aanvulling op de radiografie is de echografie.

Animo Radiografie

Echografie

In tegenstelling tot de radiografie wordt er hier met geluidsgolven gewerkt. Deze zijn volkomen onschadelijk, zelfs bij zeer frequent gebruik. De echografie vervangt de radiografie niet, maar is een extra aanvulling om de weefsels nog beter te kunnen beoordelen.

Met behulp van de echo kunnen we de verschillende soorten weefsels onderscheiden (vaste massa’s of vloeistoffen geven telkens een ander beeld).

De echo wordt onder andere gebruikt voor:

  • de gynaecologie (het vaststellen van een dracht)
  • de beoordeling van de hartwerking
  • de vorm van lever en de nieren
  • de inhoud van de darm
  • het al dan niet aanwezig zijn van etter in de baarmoeder (de beruchte pyometra)