Paarden: gynaecologie

Animo: gynaecologie paard

Gynaecologische begeleiding van de merrie

De tijden dat er iemand de dorpen afreed met de hengst om de merries te bevruchten zijn immers al lang vervlogen. Vandaag de dag weten de merriehouders immers goed wat ze verwachten van hun paard. De ene wil een dressuurpaard, een ander daarentegen houdt het liever op een spring- of menpaard. Voor ieder wat wils. Om de eigenschappen van hun paard en diens nakomelingen te verbeteren zoeken mensen een hengst die enigszins aan hun verwachtingspatroon voldoet.

Sperma van duizenden hengsten wordt tegenwoordig de wereld rond gestuurd. Dit houdt ook in dat de begeleiding van de merrie heel wat professionalisme vergt. Met behulp van een echograaf kunnen we perfect de evolutie van eicel en de veranderingen in de baarmoeder opvolgen. Dit alles opdat het sperma op het juiste moment op de juiste plaats zou ingebracht worden. 16 dagen na de eisprong kunnen we reeds nagaan of de merrie drachtig is.

In onze praktijk te Moerkerke hebben we voldoende accommodatie om uw merrie en eventueel veulen te stallen en te begeleiden. Ook zonder uw merrie daarom bij ons op te stallen, kan u daar terecht voor de gynaecologische begeleiding van uw paard.

Erkend KI Station

De stoeterij in Moerkerke, “de Noordermeerschhoeve”, is tevens een erkend KI– en sperma- winningsstation (erkenningsnummer NW06/01 ). Hengstenhouders kunnen via deze stoeterij sperma verdelen voor de binnenlandse markt. Een voorwaarde is echter dat de hengsten door hun stamboek goedgekeurd zijn voor de fokkerij.