Een paard kopen is geen goedkope aangelegenheid en doet men niet elke dag. Daarom is het van groot belang dat men zich goed laat bijstaan door een deskundige. Een auto wordt immers ook gekeurd vooraleer hij de weg op mag.
Het verloop van een klinische keuring:
Eerst en vooral worden de bijgeleverde papieren gecontroleerd op de echtheid ervan. Kloppen de schets en de leeftijd die vermeld worden ?
Vervolgens worden het hart, de longen, de spijsvertering, de ogen, de mond, de tanden, de reflexen en het algemeen voorkomen van het paard nader bekeken. Een aanvullend bloedonderzoek kan hier eveneens plaats vinden.
Nadien volgt het specifieke onderzoek van de ledematen. Na een grondige visuele inspectie en palpatie wordt het paard onderzocht op de rechte stap en draf. Er worden eveneens buig– en spatproeven gedaan. Hierbij wordt de soepelheid van de gewrichten getest.
Vervolgens wordt het paard onderzocht op de volte links en rechts, dit zowel in stap als in draf. Dit gebeurt op de zachte bodem (een piste) alsook op een harde bodem.
Indien de toekomstige eigenaar meer zekerheid wil, dan wordt dit onderzoek aangevuld met het nemen van radiografische opnamen van de verschillende ledematen. Zelfs bij fokdieren is dit ten zeerste aangeraden, vermits sommige afwijkingen een erfelijke basis hebben